utorok 28. januára 2014

APBT - História

Americký pitubll teriér - História



Okolo roku 1860 priviezli brický prisťahovalci buldogov a teriérov do Ameriky, kde sa v zápetí konali psie zápasy. Od roku 1880 sa datujú správy o takýchto zápasoch. Títo psy boli nazývaný Pit Bull Terrier, Americký Bullterier, Staffordshire Terrier a Yankee Terrier. Americký teriéry sú v priemere o 8 cm vyšší a majú o 5 kg väčšiu hmotnosť než anglický stafordshirsky bullteriéry.
Americký štandard udáva pre psov výšku v kohútiku 18 - 19 inches (45,7 - 48,25 cm) a pre feny 17 - 18 inches (43,2 - 45,7 cm). Skoro na to vznikli dva tábory dodávatelov. . Jedny sa držali starého bojového psa, druhý z neho chceli spraviť výstavného a rodinného psa. V roku 1889 založil Bennet v Kalamazoo (Michigan) United Kennel Club. Názov znamená nie chovateľov všetkých možných plemien. To ale nemali v žiadnom prípade založené v úmysle. Jediným cielom združenia bol chov bojovích psov a určenie pravidelných psích zápasov.
Theodor Rooswelt, 26. prezident Spojených štátov a nositeľ Nobelovej ceny za mier vlasnil pitbulteriéra. Tím sa skutočne spopularnizovalo toto plemeno a v 1. svetovej vojne symbolizoval pitbull na plagátoch odolnosť a statočnosť amerického národa. Už krátko po vojne sa pokúsili jednotlivý chovatelia vychovať z bojových psov výstavného psa. Do akej miery sa tieto pokusi vydarili, o tom sa nikde nič nezaznamenalo. Aby psa zbavili nepekného označenia "krvavá beštia", požiadal W.T. Brandon okolo roku 1930 American Kennel Club (AKC) o uznanie pitbulteriéra za plemeno. Kennel Club vyhovel žiadosti a aby stanovil jasné ohraničenie vo vzťahu k bojovpsom, zaregistrovali plemeno ako Staffordshirského teréra a v roku 1972 ho premenovali na Amerického Staffordshírskeho teriéra. 10. júna 1936 sa zverejnil štandard. Tento sa v niekoľko bodoch líši od štandardu staffordshírskeho bullteriéra a v Amerike boli na výstavy pripustení psi s kupírovanými ušami. Klub "The Staffordshire Terrier Club of America" sa tohto plemena ujal. Tento klub odsúdil psie zápasy a za ciel si dal chovom vytvoriť upotrebiteľného a rodinného psa.
Prívrženci starých bojových psov a tohto "športu" sdruženie v United Kennel Club, odmietli označenie aj Staffordshire Terrier a pevne sa držali starého Pit Bull Teriér. Zároveň nechceli výstavného ale bojového psa. To viedlo k rozdeleniu plemena, pre ktoré sa teraz viedli dve odlišné chovné knihy. Staffordshirské teriéry registrujem Americký Kennel Club a pitbullteriéry a Americký Dog Breeders Aaaociation, ktorá sa zaujíma iba o pitbullteriéra. Združenie aj jasne vyzdvihuje - citujem daléj z listu, ktorý som dostal od jedného chovateľa pitbullteriérov - "že sa v žiadnom prípade nesmie zameniť americký pitbullteriér s americkým staffordshírskym teriérom. Staffordshírsky teriéry sú výstavný psy....a u pitbullteriéra výkonného chovu, sa proti tomu kladie dôraz na výkon".
Štandard amerického pitbullteriéra je, čo sa týka veľkosti a farby veľmi velkorisý. Pripustené sú všetký farby a váha sa môže pohybovať medzi 25 až 75 librami (pounds) - (11,3 až 34 kg). Chovatelia používajú pitbullteriéra na čisté pokračovanie chovu pôvodného Bull and Terriers. Chová sa ako kedysi v prvéj rade gameness. Pod týmto označením chápu chovtelia - doslovne citujem z už spomímaného listu - vytrvalá bojovnosť až do vyčerpania aj pri telesnom zranení. V 50tych rokoch poskytol AKC prechodnú možnosť registrovať pitbullteriéra u AKC ako staffordshirské teriéry. Do akej mery sa táto možnosť využila, nieje záme. Uvedená možnosť časom vyprchala, už nieje možná zámena plemien. Pes sa v Amerike využíva tiež ako lovecký pes pri love na líšku, jazveca, mývala, diviaka a medveďa.

Výber z Encyklopédie Plemien psov 2. diel
Autor: Hans Raber

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára